SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
GK Norra Norden
Gymnastik och rörelse för alla genom hela livet

Utbildningar via Svenska Gymnastikförbundet

Gymnastikförbundets utbildningar sätter rörelse och ledarskap i centrum. De grundar sig på kunskap, är pedagogiska och lockar fram lusten att leda. 

Det finns ett brett utbud inom alla våra verksamheter, där du själv kan välja varierande inriktningar beroende på intresse.

 

Gymnastikförbundets utbildningskrav säkerställer att tränare har rätt utbildningsnivå för att träna gymnaster inom olika verksamheter och på olika nivåer. Kort sammanfattat krävs att tränaren har licens för respektive redskap och övningar:

Gymnastikförbundets utbildningskrav

 

Grundläggande ledarutbildning

Som ny ledare startar du med den obligatoriska webbkursen Intro Svensk Gymnastik. Denna kurs ska sedan genomföras av alla ledare vartannat år.
 
Hjälpledare - Svensk Gymnastik är webbkursen för dig som har fått eller ska få ditt första uppdrag som ledare inom Svensk Gymnastik. Den är till för dig som vill utvecklas och stärkas i din roll som hjälpledare, oavsett ålder eller verksamhet. Kursen ger dig en introduktion till gymnastikens ledarskap, redskap, rörelse och lek. Du lär dig bland annat hur du kan bidra till en trygg träningsmiljö, samla de aktiva, ge instruktioner och feedback. Du lär dig också om din förening och hur ett vanligt träningspass går till.
 
Trampolin som hjälpredskap passar tränare från alla verksamheter och öppnar upp möjligheten att nyttja trampolin som hjälpredskap fullt ut. Denna webbkurs fokuserar på att hantera trampolinens egenskaper och ger dig som tränare behörighet att lära ut övningar på trampolinduken i kombination med den behörighet du skaffat dig för övningar genom verksamhetsspecifika kurser.

Gymnastikens baskurs - träning och tävling eller Baskurs gruppträning är Gymnastikförbundets grundläggande ledarutbildningar. Kursen ger dig som ledare en bred och stabil grund för ditt ledaruppdrag med en helhetssyn på den aktive. Den ger också förståelse för hur du som ledare anpassar träningen och övningarna till olika individers specifika förutsättningar. 

Efter genomförd baskurs kan du gå vidare till olika utbildningar inom tränings-, tävlings.- och gruppgymnastik.

 

Påbyggnadskurser- Ledarskap

Förbundet erbjuder 5 olika kurser inriktade på ledarskap: Gymnastikens ledarskap, Hållbart ledarskap, Ledarteam, Gruppdynamik samt Idrottspsykologi.

Här hittar du mer information om de olika kurserna inom ledarskap.

 

Påbyggnadskurser- Träningslära

Förbundet erbjuder 6 stycken helt webbbaserade utbildningar inom träningslära: Styrka, rörlighet och fysiologi, Biomekanik, Åldersanpassad träning för barn och unga, Åldersanpassad träning för vuxna, Idrottsnutrition och återhämtning, planering och periodisering.

Här hittar du mer information om de olika kurserna inom träningslära.

 

Påbyggnadskurser- Teknik och metodik för AG och trupp

Efter genomförd Intro Svensk Gymnastik, Åldersanpassad träning för barn samt Gymnastikens baskurs - träning och tävling kan du gå vidare till disciplinernas olika stegutbildningar för teknik och metodik. Den praktiska disciplinsspecifika stegen finns i minst 3 steg. Observera att det finns förkunskapskrav för stegutbildningarna.

Här hittar du mer information om de olika stegutbildningarna inom trupp

Här hittar du mer information om de olika stegutbildningarna inom KvAG

Här hittar du mer information om de olika stegutbildningarna inom MAG

 

Barngymnastik

Förbundet har ett brett utbildningsutbud för dig som är eller vill bli barn- och ungdomsledare. Efter att du genomfört Intro Svensk Gymnastik och Gymnastikens baskurs - träning och tävling finns många alternativa utbildningar, utbudet ger dig möjlighet till ständig utveckling och ny inspiration.  Här hittar du Gymnastikförbundets inspirationsutbildningar inom barngymnastik.

 

Gruppträning

Efter genomförd Intro Svensk Gymnastik samt Baskurs gruppträning kan du välja att fördjupa dig i en inriktning som passar dig och din grupp. Du kan välja puls- och konditionspass, styrke- och funktionella pass, danspass, rörlighets- och mindfullness-pass eler seniorträning.

Här gittar du mer information om de olika inriktningarna inom gruppträning.

 

 

Domare

Gymnastikförbundet arrangerar domarutbildningar inom våra olika tävlingsdiscipliner. 

Utbildningarna är uppdelade på olika nivåer, från förberedande domarutbildning till regionsdomare och förbundsdomare. Förkunskapskrav som är gemensamt för samtliga domarutbildningar, är att du som deltagare ska ha genomfört Intro Svensk Gymnastik.

 

Inom truppgymnastik finns följande domarutbildningar:

  • Domarutbildning truppgymnastik steg 1 (regionsdomare nivå 7-9)
  • Introduktion till Nationellt Bedömningsreglemente
  • Domarutbildning truppgymnastik steg 2 (regionsdomare nivå 3-6)
  • Förbundsdomarutbildning truppgymnastik steg 3 (nationell domare nivå 3-6)
  • Förberedande domarutbildning truppgymnastik, inför steg 4. Introduktion till Code of Point med Svenska anpassningar.
  • Förbundsdomarutbildning truppgymnastik steg 4  (Code of Point med Svenska anpassningar) bedömning på Gymnastikförbundets nationella tävlingar.
Klicka här för att läsa mer om domarutbildningarna i truppgymnastik.

 

Inom kvinnlig artistisk gymnastik finns följande domarutbildningar:

  • Domarutbildning: Kvinnlig artistisk gymnastik steg 1
  • Domarutbildning: Kvinnlig artistisk gymnastik steg 2
  • Domarutbildning: Kvinnlig artistisk gymnastik steg 3
  • Komplement, webbbaserad symbolkurs. Består av fyra delar. 
  • Förbundsdomarutbildning: Kvinnlig artistisk gymnastik 

Klicka här för att läsa mer om domarutbildningarna i artistisk gymanstik

 

 
Sociala medier
Våra sponsorer
Stötta föreningen
Avgränsare